Handige checklist voor het kopen van een auto

Vraag je je af hoe het is om in Nederland auto te rijden? Ken je die bumpersticker nog: ‘Als mijn rijgedrag je niet bevalt, ga dan van de stoep af’? Soms lijkt het wel of Nederlandse automobilisten volgens dit motto leven. Als je langzamer rijdt om een straatnaam te controleren, of op de linkerrijstrook van de snelweg blijft hangen, kun je rekenen op de toorn van een automobilist in de buurt. Toch is Nederland statistisch gezien een van de veiligste landen ter wereld om in te rijden. Laat je dus niet afschrikken! Deze pagina neem je mee door de regels waaraan je je moet houden, met betrekking tot het bezitten en besturen van een auto in Nederland.

HET VERKRIJGEN VAN EEN GELDIG RIJBEWIJS

Inwoners van Nederland zijn wettelijk verplicht om een Nederlands rijbewijs te hebben, om een motorvoertuig te mogen besturen. Officieel bent je een inwoner als je ten minste 185 dagen per kalenderjaar in Nederland verblijft.

Een buitenlands rijbewijs gebruiken in NL

Afhankelijk van welk land jouw rijbewijs oorspronkelijk heeft afgegeven, kun je het misschien in Nederland gebruiken, of omwisselen voor een Nederlands exemplaar. Zowel RDW als Rijbewijs kunnen je helpen om uit te zoeken of dit voor jou geldt. Deze organisaties kunnen je ook informatie geven over rijbewijzen in NL

AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING AUTO AFSLUITEN

Het is belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, voor het geval je betrokken raakt bij een ongeval in NL.

REGISTRATIEKAART

Elke auto die je in Nederland koopt, of hij nu nieuw is of 15 jaar oud, wordt geleverd met een ‘kentekencard’. Dit is een kentekencard ter grootte van een creditcard, die de RDW sinds 2015 uitgeeft. Elke kaart bevat een chip waarop informatie staat, zoals jouw naam, adres en het model van jouw auto. Dit is jouw bewijs van eigendom van het voertuig. Je kunt ook een kenteken check rapport aanvragen.

Om jouw auto te verkopen, uit te voeren, te schorsen of van de hand te doen, heb je ook een speciale code nodig: Het eerste deel van deze code ontvang je wanneer het eigendom van een auto aan jou wordt overgedragen. Het tweede deel krijg je bij jouw registratiekaart.

Meestal is al het bovenstaande al voor jou geregeld. Dit geldt ongeacht of de auto nieuw of tweedehands is. Het enige wat je hoeft te doen, is de registratiekaart van jouw auto op jouw naam te laten zetten.

MOTORRIJTUIGENBELASTING

Het betalen van motorrijtuigenbelasting is een van de belangrijkste zaken die je moet doen als je in NL gaat rijden. Dit is wat je moet weten: ‘BPM’ is een motorrijtuigenbelasting die je moet betalen voor jouw auto of motor, de allereerste keer dat deze in Nederland wordt geregistreerd. Als je in Nederland een auto koopt, zal de officiële auto-importeur de belasting in de prijs van het voertuig verrekenen. Je moet zelf de BPM regelen, als je:

  • Jouw auto/motor vanuit het buitenland naar Nederland haalt
  • Een niet-personenauto ombouwt tot een personenauto
  • Met een auto/motor met buitenlands kenteken in Nederland rijdt

Om dit allemaal geregeld te krijgen, moet je naar een RDW-centrum. Vergeet bij jouw bezoek niet de volgende zaken mee te nemen: jouw voertuig, identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of Nederlands rijbewijs), buitenlands kentekenbewijs, het Individueel Goedkeuringsbewijs (APK-rapport), en het Certificaat van Overeenstemming.

Lees ook: De 3 voorkomende voordelen van drogers