Hoe Italiaans eten de wereld heeft veroverd

Italianen zijn al lang reizigers; van de Romeinen op weg naar de verovering van de wereld, Venetiaanse kooplieden op zoek naar goederen en fortuin, Marco Polo en Columbus op jacht naar nieuw land, en massa-emigranten op zoek naar rijkdom.

En waar de Italianen ook reizen, hun voedsel gaat met hen mee.

Geschiedenis van het Italiaanse eten

Er zijn aanwijzingen dat de Romeinen een verscheidenheid aan nieuwe voedingsmiddelen naar Groot-Brittannië brachten, die ons BC-dieet verlevendigen met knoflook, uien, sjalotten, prei, kool, erwten, selderij, rapen, radijs en asperges, evenals rozemarijn, tijm, laurier, basilicum en munt; en ook een paar liter rode wijn.

We denken nu aan de Romeinen die feesten en wijn met Latijnse brio in de mond nemen – het was al een deel van hun identiteit. In Groot-Brittannië hebben we deze nieuwe ingrediënten echter op onze eigen traditionele manier gebruikt, door ze toe te voegen aan saaie stoofschotels en bouillons.

Wat we nu beschouwen als Italiaanse basisproducten – pasta, pizza, risotto, ijs – werd pas veel later populair in Italië. Sommigen zeggen dat Marco Polo pasta uit China heeft meegebracht, maar dit wordt betwist.

Het is waarschijnlijk dat het in Italië vanaf het begin van de 13e eeuw aan populariteit heeft gewonnen.

Sinds de val van het Romeinse Rijk, toen Italië een verzameling van autonome regio’s werd, hebben die regio’s zich deels met voedsel gedefinieerd.

De felle trots op elke regionale specialiteit heeft geleid tot de productie en promotie van enkele prachtige gerechten, waarvan vele hun weg hebben gevonden over de hele wereld. Sinds de Italiaanse eenwording in 1861 hebben deze regio’s hun identiteit met culinaire specialiteiten behouden.

Waarom was Italiaans eten dan zo populair?

Ten eerste beginnen de redenen met die grote toestroom van Italianen naar Amerika. Italianen zijn grote marketeers van hun eigen eten – die heerlijke vrolijke restaurants, het idee van de dolce vita en een groot vertrouwen in hun eigen keuken. Daarom waren de Amerikanen er dol op.

Maar ten tweede zijn de belangrijkste Italiaanse ingrediënten gemakkelijk te importeren. Gedroogde pasta kan niet makkelijker worden getransporteerd – het is droog en gaat niet af. En hetzelfde geldt voor tomaten in blik.

Tot slot is het de moeite waard om te onthouden dat we alleen hebben gekeken naar de algemene perceptie van Italiaans voedsel dat zich zo breed en succesvol over de hele wereld heeft verspreid. Om de Italiaanse keuken volledig te begrijpen, stellen we daarom voor om de Italiaanse regio’s te bezoeken om hun zelfgemaakte traditionele gerechten te proeven. Dit komt omdat de realiteit van de regionale Italiaanse keuken veel gevarieerder en verfijnder is.

Zoals de schrijver Umberto Eco zei: “De Italiaanse keuken in al zijn verscheidenheid leren kennen is het ontdekken van de monumentale verschillen, niet alleen van taal, maar ook van smaak, mentaliteit, creativiteit, gevoel voor humor, houding ten opzichte van lijden en dood, welbespraaktheid of zwijgzaamheid, die een Siciliaan van een Piemontees of een Venetiaan van een Sardiniër scheiden”.

Dus als je het beste Italiaanse eten wilt met al zijn regionale specialiteiten, kun je nog steeds het beste op het vliegtuig naar Italië stappen.

Lees ook: Activiteiten om te doen in België