Manieren om blootstelling aan straling te beperken

Radioactieve deeltjes zijn veel kleiner dan zelfs de kleinste stofdeeltjes en kunnen niet worden gezien. Maar als je ervan uitgaat dat al het stof in jouw binnenmilieu radioactief is, zal een zorgvuldige reiniging en lead shielding je ook beschermen tegen overmatige blootstelling aan ongeziene deeltjes.

Huishoudelijke oppervlakken

Het kan helpen om een laag onzichtbaar stof te zien, zelfs als oppervlakken er schoon en glanzend uitzien. Je zult de muren, aanrechtbladen, meubels, apparatuur en vloeren regelmatig willen wassen. Gebruik elke keer een schone dweil en spons, houd een goede voorraad papieren handdoeken, plastic boodschappen- en vuilniszakken, en stevige vuilnisbakken met goed sluitende deksels bij de hand.

Was altijd van boven naar beneden, ten minste één keer per dag. Gooi alle gebruikte mopkoppen, sponzen en doekjes weg in een vuilcontainer buiten. NIET droogstrooien, vegen of een plumeau gebruiken, want hierdoor komen stof (en isotopen) in de lucht terecht waar ze kunnen worden ingeademd of op voedsel e.d. terecht kunnen komen.

Tapijten, vloerkleden en matten

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat tapijten, vloerkleden en vloermatten stofmagneten zijn. Deze kunnen niet dagelijks op doeltreffende wijze worden gewassen en vaak ook niet worden verwijderd voor de duur van het gevaar. Dagelijks of tweemaal per dag stofzuigen is aan te bevelen, maar pas op met oudere stofzuigers die vaak lekken hebben waardoor er meer stof in de lucht komt dan in de zak wordt opgezogen.

Een goed gefilterde stofzuiger is een basisvereiste. Vervang het filter regelmatig door het fijnste korrelfilter dat voor het apparaat verkrijgbaar is, en was het na elk gebruik zorgvuldig, zelfs als het er niet vuil uitziet. Doe alle weggegooide filters en stofzakken in goed gesloten plastic boodschappentassen in een met vuilniszakken beklede, afsluitbare container voor buiten. Je wilt niet dat geconcentreerde verontreinigingen van het schoonmaken binnen blijven.

Een watergefilterde stofzuiger is te verkiezen boven een gewone stofzuiger als je er een kunt krijgen. Goede stofzuigers zijn hiervoor geschikt. Gooi het vervuilde water in het toilet en reinig het toilet – inclusief de bril – vervolgens grondig met schoon water. Het is ook een goed idee om na het schoonmaken een paar keer per dag een water- of virusgefilterde luchtreiniger te gebruiken. Dit verwijdert het stof dat door de schoonmaakactiviteiten in de lucht terecht is gekomen.

Lees ook: Tips voor het reizen van/naar Nederlandse luchthavens