Wat is chiptuning en hoe kan je dat doen?

Het laten chiptunen van de motor van uw auto of bestelwagen, ook wel bekend als chiptuning, is een manier om meer vermogen uit uw auto of bestelwagenmotor te halen. Dit artikel zal precies uitleggen wat het is en zal u helpen om een beslissing te nemen over de vraag of het iets is dat u ten goede kan komen!

Wat is het?

Remapping/Tuning/Chiptuning, al deze termen worden gebruikt om hetzelfde te beschrijven. Moderne motoren van auto’s en bestelwagens hebben een elektronisch beheersysteem dat de brandstofvoorziening regelt. Dit systeem wordt aangestuurd door de hersenen van de motor, de ECU (Engine Control Unit). Wanneer u uw voet neerzet, bepaalt de ECU hoeveel brandstof en lucht u mengt, in de cilinder spuit en ontsteekt. Diesel- en benzinemotoren werken een beetje anders, maar dat is op dit moment niet echt belangrijk. De ECU regelt ook de boost van de turbo (als je er een hebt).

Als je de motor getuned hebt, dan kunnen de parameters van de ECU worden gewijzigd, waardoor je meer prestaties – in bepaalde gevallen meer zuinigheid – van je motor krijgt.

Hoe doe je het?

Dit wordt op verschillende manieren gedaan. De meest voorkomende is om verbinding te maken met de voertuig diagnostische poort en de software op de ECU opnieuw te laten knipperen, met een standaard kaart voor het voertuig in kwestie. Dit vereist speciale apparatuur. Aangezien het allen met software wordt gedaan, kan een nieuwe kaart aan uw voertuigECU vrij snel worden geupload en kan vaak in minder dan een uur worden voltooid.

De tweede manier, die u betere resultaten zal opleveren maar meer kost, is door een aangepaste remap voor uw voertuig te hebben. De auto of bestelwagen wordt aangesloten op een laptop, maar in plaats van een one-size-fits-all remap te uploaden, kunnen de parameters voor uw individuele voertuig worden aangepast. Dit wordt meestal gecombineerd met runs op een dynamometer, zodat uw voertuig de prestaties en tanken wordt gecontroleerd en aangepast helemaal door het toerentalbereik.

De derde manier is het chiptuning te laten doen door pro’s, hierdoor ben je verzekerd dat je je ECU niet sloopt. Meestal kan je binnen 20 minuten bij een Chiptuning bedrijf al klaar zijn en wegrijden met een betere auto.

Het is ook mogelijk om bij sommige voertuigen een piggybackapparaat aan te sluiten op de ECU. Er zijn veel apparaten op de markt. Veel van deze apparaten zijn erg goedkoop en je kunt ze vaak zelf monteren, maar meestal maken ze het voertuig rijker en zijn ze niet echt nuttig. Uw auto of bestelwagen laten remappen met iemand die weet wat hij/zij doet en het goed zal doen is over het algemeen een betere optie, ook al kost het meer.