Meer dan alleen maar veiligheid: wat kunnen slimme systemen nog meer doen?

Veel systemen bieden meer dan alleen veiligheid. Afhankelijk van de kit die je koopt, kun je ook je apparaten programmeren om op bepaalde manieren te reageren, zoals het instellen van een camera om video’s op te nemen of een slimme stekker om een licht aan te zetten wanneer een deur wordt geopend.

Het is ook mogelijk om het komen en gaan van dierbaren en huisdieren in de gaten te houden, met kleine persoonlijke tags die aan een sleutelhanger, portemonnee of halsband worden bevestigd. Met behulp van deze tags kunt je gewaarschuwd worden wanneer een persoon of huisdier thuiskomt, of wanneer een kwetsbaar familielid onverwacht het huis verlaat of zich al een tijdje niet meer heeft bewogen.

Als je op zoek bent naar een monitoring systeem dat meer gericht is op de zorg voor mensen dan op de veiligheid in huis, dan is het ook de moeite waard om telezorg en GPS-tracking apparaten te overwegen. Op www.stopdedief.be bieden ze een hele reeks aan verschillende alarmsysteem merken.

In dit artikel laten we je de verschillen zien tussen de traditionele en de nieuwe draadloze smart alarmsysteem.

Traditionele vs. draadloze alarmsysteem

Wired security

Bekabelde huisbeveiligingssystemen kosten doorgaans meer door de installatie en bewaking. Ze zijn afhankelijk van de radiofrequentie om signalen van geactiveerde sensoren te ontvangen. De meeste bekabelde thuisbeveiligingssystemen hebben een bedieningspaneel of hub en bewegingssensoren om je huis te helpen beschermen. Sommige aanbieders bieden ook beveiligingscamera’s en andere beveiligingsapparatuur aan. Bekabelde beveiligingssystemen thuis vereisen vaak een professionele installatie om verbinding te maken met het elektrische en telefoonsysteem van je huis, waardoor ze betrouwbaarder zijn in gebieden met lage cellulaire signalen. Maar er zijn een paar factoren om te overwegen met bedrade binnenlandse veiligheidssystemen.

Bedrade systemen vereisen vaak een contract voor het huren van de beveiligingsapparatuur en eventuele aanvullende professionele monitoring diensten. Wanneer je klaar bent om te verhuizen, zul je de kosten van een technicus willen overwegen om je apparatuur te verwijderen en opnieuw te installeren. Tenzij je thuis beveiligingssysteem een back-up stroomvoorziening optie heeft, kan je systeem niet werken in het geval van een stroomstoring.

Lees ook: Voordelen van een timmerman worden: Is dit iets voor jou?

Wireless security

Draadloze thuisbeveiligingssystemen werken met behulp van internet of cellulaire signalen om waarschuwingen te verzenden wanneer sensoren worden geactiveerd. Ze zijn ideaal voor huurders omdat ze meestal geen professionele bedrading of boringen nodig hebben. Draadloze doe-het-zelf apparatuur is eenvoudig te installeren met behulp van één schroef, verwijderbare lijm of het aansluiten op een standaard stopcontact om de kosten van professionele installatie te elimineren. Al je draadloze apparatuur maakt verbinding met een bedieningspaneel of hub en kan eenvoudig worden bediend via je smartphone of webportaal. Het beste deel is dat als er een stroomstoring is, de meeste draadloze apparatuur is voorzien van een back-up batterij om te werken. Maandelijkse plannen zijn vaak goedkoper dan bekabelde binnenlandse beveiligingssystemen, maar er zijn nadelen te overwegen.

Afhankelijk van het bereik van je draadloze thuisbeveiligingssysteem, zul je beperkt zijn tot het aantal sensoren en apparaten dat kan worden toegevoegd vanaf het basisstation dat wordt gebruikt om je  huis te helpen beschermen. Als je back-up batterij niet genoeg is opgeladen, zal je systeem niet werken tijdens een mobiele stroomonderbreking. De gegevens en beveiligingsinformatie van uw huis vormen een hoger risico voor de cyberveiligheid wanneer je gegevens worden blootgelegd door hackers.