Waar komt AI beeldherkenning van toepassing?

Beeldherkenning kent tal van toepassingen in industrieën en bedrijven, van bestuurderloze auto’s en e-commerce tot industriële automatisering en medische beeldanalyse. Technologie heeft een grote rol gespeeld in de vierde industriële revolutie, aangezien zij in de meeste bedrijfsorganisaties wordt toegepast om zoekopdrachten en precisie te verbeteren.

Industriële automatisering

Robotica en AI gaan hand in hand. Met de vooruitgang in AI image recognition hebben robotica en IoT een nieuwe wending genomen. Dankzij machine vision kunnen industriële robots objecten nauwkeurig lokaliseren en er zelfs voor zorgen dat botsingen volledig worden vermeden. Dit zorgt voor efficiëntie en precisie in industrieën waar automatisering vereist is. Reinforcement learning heeft robotica zelfs naar een heel nieuw niveau getild, aangezien machines kunnen worden geprogrammeerd om uit zichzelf te leren over hun omgeving en dingen. Dit vereist het gebruik van sensoren en 3D-beeldvormingssystemen om objecten vast te leggen, waarna beeldherkenning wordt toegepast om objecten te identificeren, lokaliseren en herkennen.

Bewaking en beveiliging

Beeldherkenning vindt ook toepassing in bewaking en beveiliging. Gezichtsherkenning wordt toegepast door beveiligingsbedrijven en politiediensten om misdaden te identificeren. Meestal worden daarbij miljoenen beelden gescand en in diepe neurale netwerken ingevoerd. Het deep learning-systeem analyseert de beelden en vergelijkt ze met verdachten. In sommige gevallen kan ook gebruik worden gemaakt van videobewaking, omdat deze zeer doeltreffend is gebleken bij het opsporen en volgen van criminaliteit.

Gaming

De game-industrie is een van de grootste industrieën vandaag de dag, dankzij topgamingtoepassingen zoals de Xbox One. Tegenwoordig heeft machine learning en vooral beeldherkenning de game-industrie nog beter gemaakt. Zo maakt de Xbox One nu gebruik van gezichtsherkenning en werkt het goed samen met de 4K webcams van Microsoft. De technologie wordt ook toegepast in andere aspecten van gaming, die in combinatie met de geavanceerde detectiecapaciteiten van de meeste gamingapplicaties een geheel nieuw ervaringsniveau opleveren.

Medische beeldanalyse

Beeldanalyse is een belangrijk aspect van medische studies. Het gaat om het analyseren van lichaamsdelen om ziekten op te sporen en te identificeren. In het tijdperk van diep leren en machinaal leren is beeldherkenning gebruikt om beeldanalyse voor medische doeleinden te verbeteren. Verschillende machine learning beeldverwerkingsalgoritmen kunnen voor dit doel worden gebruikt, zoals het k-means algoritme, ROI-gebaseerde segmentatie enzovoort. Bovendien kunnen deep learning-algoritmen worden gebruikt om een zeer hoge nauwkeurigheid te bereiken, veel meer dan professionele medici kunnen bereiken.

Lees ook: 5 Voordelen van welzijnsprogramma’s