Wat is een Solar Diesel Hybride Systeem en hoe werkt het precies?

De stroom van dieselgeneratoren heeft honderden gigawatts geleverd aan industriële bedrijven en staten over de hele wereld. Toch kunnen de stijgende brandstofkosten en de extra transport- en opslagkosten hun belangrijkste elektriciteitsbron in gevaar brengen. Ook kan het elektriciteitsnet in veel regio’s van de wereld onbetrouwbaar of onbeschikbaar zijn. Daarom wenden industriële bedrijven en staten zich tot alternatieve energiebronnen.

In de afgelopen jaren zijn de kosten voor de opslag van PV-systemen en batterijen sterk gedaald, waardoor het een betaalbare energiebron is voor bedrijven in afgelegen gebieden. Het gebruik van alleen een PV-systeem en het uitsluitend vertrouwen op de zonnestraling (zelfs als er genoeg is en het gratis is), is geen veilige gok voor een industriële consument, aangezien de PV-productie inconsistent kan zijn.

Voor een dergelijke complexe energieopwekking is een goede energiemanagementsysteem nodig, dat afhankelijk van de configuratie helpt om het brandstofverbruik te verminderen. Op Solarus.com/ kun je er meer over lezen. Maar voordat we het over dergelijke voordelen hebben, laten we eerst dieper duiken en kijken wat het is en hoe het werkt.

Wat is een hybride zonne-dieselsysteem?

Zonnehybride systemen zijn energiesystemen die zonne-energie uit een fotovoltaïsch systeem combineren met een andere energiebron. Een van de meest voorkomende hybride systemen is het PV-dieselhybride systeem, waarbij PV- en dieselgeneratoren, ook wel dieselgeneratoren genoemd, worden gekoppeld. De dieselgeneratoren worden gebruikt om het gat tussen de belasting en de door het PV-systeem opgewekte energie gestaag op te vullen. De accu’s kunnen worden gebruikt om de totale prestaties van het systeem te verbeteren, om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid energie aan de vraag voldoet. Een energiemanagementsysteem kan ook worden opgenomen om het systeem te optimaliseren, aangezien de capaciteit van de dieselgeneratoren beperkt is en de productie van zonne-energie niet consistent is.

Hoe werkt een fotovoltaïsch (zonne)diesel hybride systeem?

Afhankelijk van de verbruiker en zijn situatie kan de belangrijkste energiebron het net, het PV-systeem of de dieselgenerator zijn. Wanneer deze aan het net is gekoppeld, hebben we het over een netsysteem en wanneer dit geïsoleerd is, is dit een off-grid systeem. (slecht netwerk te koppelen)

In ieder geval worden die energiebronnen gebruikt om elkaar aan te vullen. Of het nu gaat om het opvullen van het gat dat ontstaat door het uitvallen van het elektriciteitsnet of om het verminderen van de brandstofkosten, het PV-systeem kan extra energie leveren. Ook kunnen batterijen worden gebruikt om de overtollige energie op te slaan voor later gebruik.

Een goede energiemanagementsysteem kan zorgen voor brandstofbesparing en een optimale werking van het totale systeem.

Lees ook: Activiteiten om te doen in België