Wat zijn de goede kanten van tv kijken?

Televisie is een onontkoombaar onderdeel van de moderne cultuur. We zijn afhankelijk van TV voor amusement, nieuws, onderwijs, cultuur, weer, sport – en zelfs muziek, sinds de komst van muziekvideo’s.

Nu er steeds meer manieren zijn om tv te kijken, hebben we toegang tot een overvloed aan tv-inhoud van zowel goede als ongepaste kwaliteit. In deze overvolle televisie-omgeving komt het erop aan jonge kinderen een geleide kijkervaring te bieden en hen de kritische denkvaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om actieve, betrokken kijkers te worden.

Bekijk op bestetvaanbiedingen.nl meer informatie over verschillende modellen televisie’s.

Ouders denken vaak dat schermtijd slecht is voor jonge kinderen – of misschien dat het een onontkoombaar kwaad is. Ze voelen zich schuldig als ze hun kinderen laten kijken naar tv en andere elektronische media waarvan ze bang zijn dat het te veel of het verkeerde soort is. Maar er is steeds meer bewijs dat als je echt samen kijkt met je kind in de peuter- of basisschoolleeftijd, schermtijd misschien niet zo slecht is. Integendeel, zolang je een actieve deelnemer bent, kan het meerdere gunstige effecten hebben.

Dus wat zijn dan de goede dingen van tv-kijken? Televisie biedt kinderen in feite veel voordelen. We hebben hieronder een rijtje opgesomd.

De voordelen van tv kijken

  • Door zijn vermogen om krachtige toetsstenen te creëren, stelt televisie jongeren in staat culturele ervaringen met anderen te delen.
  • Televisie kan als katalysator fungeren om kinderen aan het lezen te krijgen – als vervolg op TV-programma’s krijgen ze boeken over dezelfde onderwerpen of lezen ze auteurs wier werk voor de programma’s is bewerkt.
  • Televisie kan kinderen belangrijke waarden en levenslessen bijbrengen.
  • Educatieve programma’s kunnen de socialisatie- en leervaardigheden van jonge kinderen ontwikkelen.
  • Nieuws, actualiteiten en historische programma’s kunnen helpen jongeren bewuster te maken van andere culturen en mensen.
  • Documentaires kunnen helpen bij het ontwikkelen van kritisch denken over de maatschappij en de wereld.
  • Televisie kan jongeren laten kennismaken met klassieke Hollywoodfilms en buitenlandse films die ze anders misschien niet zouden zien.
  • Culturele programma’s kunnen jongeren laten kennismaken met de wereld van muziek en kunst.

Lees ook: De 3 voorkomende voordelen van drogers