Welke smeermiddel moet ik gebruiken?

Vroeger was er een keuze tussen vet en olie, tegenwoordig is er echter een heel gangpad in de ijzerwarenwinkel gewijd aan smeermiddelen, er zijn vetten, oliën, spuitoliën, smeeroliën en ten slotte toepassingsspecifieke smeermiddelen. Hoewel een algemeen smeermiddel de klus tijdelijk kan klaren, is het bijna altijd beter om een toepassingsspecifiek smeermiddel te gebruiken voor een betere slijtvastheid en een langere levensduur. Gebruik deze handleiding om je te helpen bij het selecteren van je volgende smeermiddel. Ga naar Ancotech voor meer informatie over automatische smeersystemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat vers smeermiddel alleen goed werkt als het vrij is van vuil en verontreinigingen. Gebruik een borstel of doek en een vloeistof of spray op oplosmiddel om het onderdeel te reinigen voordat je het nieuwe smeermiddel aanbrengt.

All Purpose Spray

All-purpose spray is ontworpen om een reeks van functies uit te voeren met een zekere mate van succes. Het smeert vooral lichte gewrichten en schuiven en lost lichte roest op. Het is ontworpen voor gebruik op hout, metaal en sommige kunststoffen en omdat het een lichte olie is, werkt het snel en vloeit het in strakke verbindingen. Het belangrijkste nadeel is dat het niet lang meegaat, omdat het ontworpen is om een dunne doordringende olie te zijn, het snel uit de verbinding wordt gestoten en het vuil en stof verzamelt.

Siliconenspray

Siliconenspray wordt steeds populairder omdat het goed werkt als glijmiddel voor metaal, hout, rubber en kunststof. Siliconenspray stoot ook water af en wordt daarom vaak gebruikt om water uit elektrische componenten te duwen. Zoals bij de meeste smeermiddelen op oliebasis blijven er stof- en vuildeeltjes aan kleven en daarom doet de spray het niet goed in vuile omgevingen, hoewel er voor deze toepassingen ook een “droog” spray-siliconenglijmiddel verkrijgbaar is. Het nadeel van siliconen glijmiddel is dat het extreem moeilijk is om ergens vanaf te komen nadat het is opgespoten. Het vervuilt gemakkelijk muren en vloeren en maakt de oppervlakken in de toekomst niet meer overschilderbaar.

Doordringende oliespray

Roest penetrerende olie is perfect voor het losdraaien van roest vastzittende moeren en bouten. De olie is een dunne smeerolie met een lage viscositeit die gemakkelijk in barsten en kleine spleten loopt, en bevat meestal ook een oplosmiddel dat werkt om de roest af te breken. Penetrerende oliespray moet alleen worden gebruikt om vastzittende verbindingen los te maken, als ze eenmaal loszitten, als ze gesmeerd moeten worden dan moet siliconensmeringsspray worden gebruikt, omdat penetrerende olie een slecht werk doet om dingen gesmeerd te houden omdat het zo dun is.

Lees ook: De top 4 nadelen van gokken